Παιδικές αναμνήσεις με τον Καζαντζίδη
Μέρες του 1974. Μόλις είχε αρχίσει η σχολική χρονιά στην Σχολή Τυφλών της Μπουρνόβας όπου φοιτούσα τότε. Οι καθηγητές μου ήταν σίγουροι πως κάποτε θα γίνω μουσικός.
Μέρες του 1974. Μόλις είχε αρχίσει η σχολική χρονιά στην Σχολή Τυφλών της Μπουρνόβας όπου φοιτούσα τότε. Οι καθηγητές μου ήταν σίγουροι πως κάποτε θα γίνω μουσικός.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ στα ελληνικά από τα αγγλικά
Βαλκανική Μουσική, Η Μεγάλη Διαμόρφωσή της
Ο Μουαμμέρ Κετέντζογλου είναι ακορντεονίστας κι επίσης, εξω-πανεπιστημιακός εθνομουσικολόγος.
Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με την ελληνική μουσική ήταν σε ηλικία 9 ετών όταν κάποιος έλληνας έκανε δώρο στον δάσκαλό μου της μουσικής έναν ελληνικό δίσκο. Ήταν ο δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη.
Σάββατο απόγευμα 14 Νοεμβρίου 1998. Μαζί με τον Άγγελο και τον Σαμή ψάχνουμε να βρούμε τον αριθμό 54 στην οδό Baskurt. Εκεί βρίσκεται το Εργαστήρι Μουσικής του Tugay, ενός καινούργιου φίλου μουσικού, που μόλις είχα γνωρίσει το πρωί της ίδια μέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Borusan της Κωνσταντινούπολης.
Ξεφεύγοντας για λίγο από την τριβή της καθημερινότητας, από την νυχτερινή εξουσία της μικρής οθόνης, από τις πάσης φύσεως εθνικιστικές κορώνες που ηχούν στριγγές τώρα τελευταία πάνω στον πλανήτη, από τις σπαρακτικές οιμωγές αυτών που σφάζονται μέσα και έξω από τα πεδία μάχης κάπου εκεί παραδίπλα μας
Να το πούμε κόκκινο καράβι, να το πούμε σεβντά, να το πούμε μνήμη μικρασιατική που θυμήθηκε ως και το γκιακίνι, ζωογόνο ξεροβόρι, σκέτο βαρδάρη, ή απλά το κοινό μας όνειρο, να μην αδικήσουμε κανέναν έτσι που απ’ την πληθώρα τους στερεύουν στο γράψιμο οι λέξεις.
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα της πενθήμερης «Αγοράς» της Ξάνθης, που θα διαρκέσει ώς την Κυριακή. Η γεωγραφική θέση της πόλης και η γειτνίασή της με άλλους πολιτισμούς, δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με μεγάλη ποικιλία.
Μαζί με τον ήρωα της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κουζίνας» επιστρέφουμε κι εμείς στην Πόλη σαράντα χρόνια μετά και τριγυρνάμε και πάλι στα βιβλιοπωλεία, στα δισκάδικα, στα κέντρα και στα παλιά στέκια
ν τα τραγούδια σας είναι και τραγούδια μας και αν τα τραγούδια μας είναι και τραγούδια σας, τότε όλα θα είναι καλύτερα και πιο ειρηνικά». Με αυτά τα λόγια ο Muammer Ketencoglu έστειλε προχθές το βράδυ από τα Χανιά, το δικό του μήνυμα ειρήνης και αγάπης.
Μέρες του 1974. Μόλις είχε αρχίσει η σχολική χρονιά στην Σχολή Τυφλών της Μπουρνόβας όπου φοιτούσα τότε.
Πότε ήρθατε πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική μουσική και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε μ’ αυτήν;
Σάββατο απόγευμα 14 Νοεμβρίου 1998. Μαζί με τον Άγγελο και τον Σαμή ψάχνουμε να βρούμε τον αριθμό 54 στην οδό Baskurt.