Skip links

MUAMMER KETENCOĞLU ve ZEYBEK TOPLULUĞU

Muammer Ketencoğlu ( Sanat yönetmeni, akordeon, vokal)
Panagiota Mihaleli ( Vokal)
Cengiz Onural ( Gitar)
Erdem Şentürk ( Ud)
Özgür Koban ( Keman)
Rahmi Göçmen ( Vurmalılar)

MUAMMER KETENCOĞLU

Akordeon ustası Muammer Ketencoğlu Türkiye’de çağdaş sanatçılar arasında Rebetiko, Batı Anadolu Folklorü ve Balkan müziğinde en tanınmış isimdir. Ketencoğlu, geleneksel müzik alanında dünya ölçüsünde oluşturduğu kariyeri ile uluslararası düzeyde aranan bir sanatçı haline gelmiştir.

1964’te İzmir’de doğdu. Öğrenim gördüğü körler okullarında iyi bir müzik eğitimi aldı. Akordeon, piyano ve bateri çaldı.

İlk albümü “Sevdalı Kıyılar”ı 1993’te yayınladı.  Batı Anadolu geleneğindeki zeybek havalarından oluşan albümü “Karanfilin Moruna”yı Nisan 2001’de, Bir Balkan Yolculuğu Topluluğuyla kaydettiği “Ayde Mori”yi  Eylül 2001’de, ”Balkan Yolculuğu” albümünü ise Temmuz 2007’de dinleyiciyle buluşturdu. Eski İzmir’den Türk, Rum ve Yahudi türkülerini içeren, pek çok konuk sanatçının katıldığı“İzmir Hatırası”  adlı albümünü Ocak 2008’de yayınladı. İlk kez kendi bestelerinden oluşan “Gezgin” adlı altıncı albümünü Haziran 2010’da yayınladı.
Sanatçı çeşitli müzik geleneklerini kapsayan seçkiler de hazırladı:  “Rebetika” ve “RebetikaII “  adlı rebetiko seçkileri 1994 ve 1996 yıllarında yayınlandı.  Ermeni, Gürcü, Azeri ve Orta Asya geleneksel müziklerini içeren dört ayrı kasetten oluşan ve etnomüzikolog kimliğini ortaya koyan “Halklardan Ezgiler” dizisini 1995’te yayınladı. Köklerini Doğu Avrupa geleneksel müziğinden alıp Amerika’da gelişen Klezmer müziği ile ilgili seçkisi “Klezmer Müziğinin Öncüleri” ise 1995’te dinleyiciyle buluştu. Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından yapılan alan kayıtlarından oluşan “Belleklerdeki Güzellik: Mübadele Türküleri”  adlı kitap- cd çalışması ile yine aynı vakfın Yunanlı KEMO kurumuyla ortak çalışması olan Meriç’in İki Yakasından Ezgiler adlı cd’nin cd editörlüğünü ve metin yazarlığını yaptı.

1996’dan başlayarak hem Ege’den Türkçe ve Rumca halk türküleri, zeybekler ve İzmir tarzı rebetikolar icra ettiği “Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu”” hem de “Bir Balkan Yolculuğu Topluluğu” ile Türkiye’de ve yurt dışında pek çok etkinliğe katıldı. 2005 yılında eşzamanlı  yürüttüğü projelerine bir yenisini ekledi ve Anadolu’dan kadınlara özgü gizli kalmış kültürü ortaya koyan kadın ağzı türküleri seslendirmek üzere “Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu’nu kurdu.

Çeşitli belgeseller ve tiyatro oyunları için müzik yaptı. Pek çok uluslararası toplama albüm projesinde eserleri yer aldı. Dünyanın her yanından geleneksel müzikle ilgili yazıları değişik gazete ve dergilerde yayınlanan sanatçı,  1995’ten bu yana her hafta Açık Radyo 94.9’da “Tuna’nın Beri Yanı” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır. 0cak 2012’den başlayarak Bahçeşehir Üniversitesi’nin Medeniyetlerin Sesi Korosu’nun genel sanat yönetmenliği görevini sürdürmektedir.


CENGİZ ONURAL

1961’de İstanbul’da doğdu. Makina Mühendisliği eğitimi alan Onural, mühendis olarak yedi yıl süren çalışmasının ardından 1996’dan başlayarak profesyonel müzisyen olarak çalışmasını sürdürmektedir.Sanatçı gitar, kemençe, rebap ve cura çalmaktadır.

1985- 1997 yılları arasında  besteci, söz yazarı ve  icracı olarak Yeni Türkü  Grubu’nun bir üyesi olarak dokuz albüme katkıda bulundu.
1985’ten bu yana gerek kişisel olarak gerek gruplarıyla beş film, yirmi altı televizyon filmi, yedi belgesel, yirmi civarında televizyon dizisi ve beş multimedya prodüksiyonu için müzik  yaptı. Bu çalışmalardan beşi album olarak yayınlandı: Süper Baba ( Yeni Türkü Grubu ile), Babaevi ( Cengiz Onural), Deliyürek 1 ( Aria Grubu ile) Deliyürek 2 ( Aria Grubu ile), İkinci Bahar (İncesaz Grubu ile)
1997’de İncesaz’ı kuran sanatçı o tarihten beri grubun üyesidir. Sanatçı 1986’dan bu yana Muammer Ketencoğlu ile birlikte müzik yapmaktadır. Ketencoğlu’nun oluşturduğu çeşitli gruplarda yer alan sanatçı albümlerine de besteci, düzenlemeci ve icracı olarak doğrudan katılmıştır.


ERDEM ŞENTÜRK

1973 İstanbul doğumlu sanatçı liseye dek eğitimini Ordu’da sürdürdü. Müziğe Ordu Musiki Cemiyeti’nde aldığı derslerle başladı. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Ud Bölümünden mezun oldu. Halen aynı okulda Ud Hocası olarak görev yapmaktadır. Haziran 2003’ten bu yana Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu ile müzikal çalışmalarını sürdürmektedir.

ÖZGÜR KOBAN

1976 yılında Van da dünyaya gelen sanatçı ilköğretim yıllarında İstanbul’da Fatih‘te öğrenim gördü. Bu sıralarda yeteneğini keşfeden sınıf öğretmeninin de katkılarıyla TRT İstanbul Çocuk Korosu sınavlarını kazanarak bu kurumda görev yapmaya başladı.

1985 yılında ülkemizi temsil amacıyla o zamanki adı ile Yugoslavya da ilk konserini verdi. Daha sonra1987 yılında  İTÜ Devlet Konservatuarının sınavlarını kazanarak Çalgı Eğitimi Bölümünde  İhsan ASLAN ‘ dan ders alarak profesyonel müzik hayatının ilk adımlarını atmaya başladı.Keman ve Müzik eğitimlerinin  Orta ve lise bölümlerini başarıyla bitiren sanatçımız 1992 de Çalgı Yüksek Bölümünü kazandı. Bu sırada Müzik çalışmalarına çeşitli orkestralarda öğrenci konserleri vererek devam eden sanatçı  1993 yılında TRT İstanbul Radyosu’nun açtığı sınavı kazanarak bu kurumda akitli keman  sanatçısı olarak çalışmıştır.1996 da İTÜ Türk Müziği  Devlet Konservatuarını dereceyle bitiren Özgür Koban çeşitli sanatçılarla sahne , albüm ve konser çalışmalarına devam etti.

1998-2000 yılları arasında  Zeki Müren’in anısına yapılan Bir Demet Yasemen adlı Müzikalin Maestroluk görevini de üstlendi. Bu arada 1999 yılında kurulan Marmara Türk Müziği gurubuna da katılarak yurt içinde ve yurt dışında çeşitli il ve ülkelerde konserler verdi.

Halen özel bir kolejde orkestrasyon ve keman derslerine de girmekte olan sanatçımız 2007 yılından itibaren hayatımın dönüm noktalarından birisi dediği Muammer Ketencoğlu ile tanışarak Muammer Ketencoğlu  ve Zeybek Topluluğu’nun bir üyesi olarak müzik çalışmalarını devam ettirmektedir.


RAHMİ GÖÇMEN

1975’te Susurluk- Balıkesir’de doğdu. Çocuk yaşta müzisyen akrabalarıyla düğünlerde müzik yapmaya başladı. 1993’te İstanbul’a yerleşen sanatçı kısa sürede vurmalı çalgılardaki performansıyla özel bir yer edinerek stüdyo kayıtlarında çalmaya başladı. Sezen Aksu, Yıldız Tilbe gibi sevilen sanatçıların orkestralarında yer alarak yurt içinde ve yurt dışında pek çok konsere katıldı.   1998’den bu yana Muammer Ketencoğlu’nun bütün projelerinde ve Zeybek Topluluğu’nda vurmalı çalgılar ustası olarak yer almaktadır.